Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etti! Peki seçim kararı nasıl verilecek, süreç nasıl işleyecek?

Seçim tarihiyle ilgili tartışmalar uzun bir süredir devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamayla 73 yıl önceki tarihe işaret etti. Menderes’in 14 Mayıs 1950’deki “Yeter artık milletin sözü” sözlerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün 6’lı masaya ‘Yeter’ diyecek” dedi. Olağan kurallara göre 18 Haziran’da yapılması gereken seçimin 14 Mayıs’ta yapılacağı artık kesin olarak görülüyor.

ANAYASADA 2 YOL VAR

Bu gelişmenin ardından herkes seçimlere giden takvimin nasıl işleyeceğini merak etti. Anayasaya göre bu tarihte seçim yapılmasının 2 yolu var. Biri Meclis kararı, diğeri Cumhurbaşkanı kararı.

AK PARTİ VE MHP’NİN SAYISI YETERLİ DEĞİL

Seçim tarihi meclis kararıyla belirlenirse milletvekillerinin 3/5 çoğunluğunun “evet” demesi gerekir. Ancak Milletler Topluluğu bu sayıya ayak uyduramıyor. AK Parti’nin 286, MHP’nin ise 48 milletvekili var. Muhalefetin temeli, kararın TBMM’den çıkması kuralıdır. Ancak muhalefet 6 Nisan’dan sonrasını desteklemeyeceğini açıkladı. Bu nedenle, Parlamento’dan bir Mayıs seçim tarihinin çıkma olasılığı sıfıra yakındır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN BİR KARAR VERMESİ GEREKİYOR

Meclisten bir karar çıkmaması durumunda geriye sadece “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesi kararı” seçeneği kalıyor. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte takvim resmi olarak başlayacak. Sandık, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60 gün sonra, ilk Pazar günü kurulacak.

İKİ HAFTA SONRA İKİNCİ TÜR

14 Mayıs’ta 2023 seçimleri için sandık başına gidilecek. İlk turda bir kişi yüzde 50+1 oy alırsa Cumhurbaşkanı seçilecek. Olmazsa ikinci cins 28 Mayıs’ta sandık başına gidecek.

ispirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu