Haber

ABD savaş gemisi, Çin’in askeri tatbikatından bu yana ilk kez Tayvan Boğazı’nı geçti.

Çin’in geçen hafta Tayvan Adası çevresinde gerçekleştirdiği askeri tatbikatın ardından, güdümlü füzeler taşıyan ABD savaş gemisinin dün ilk kez Tayvan Boğazı’ndan geçtiği bildirildi.

ABD Donanması’nın Pasifik’teki 7’nci Filosundan yapılan açıklamada, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Milius’un “İstanbul Boğazı’nda rastgele bir kıyı devletinin karasularına dahil olmayan bir koridordan geçtiği” belirtildi.

Geminin geçişinin uluslararası hukuka uygun olarak yürütülen “rutin bir faaliyet” olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Geminin Tayvan Boğazı’ndan geçişi, ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e olan bağlılığının bir göstergesidir. … Uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmak için ABD silahlı kuvvetleri, yelken açmaya ve faaliyet göstermeye devam edecek.” ifadeler yer aldı.

Çin’in egemenlik anlaşmazlığı içinde olduğu Tayvan’ın lideri TsaiIng-wen’in ABD’yi ziyaret ederek ABD ile görüşmesinin ardından 8-10 Nisan tarihlerinde ada çevresinde düzenlenen askeri tatbikatın ardından ABD’nin Tayvan Boğazı’nda geçiş gerçekleşti. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarhty. daki ilk gemi gezisi etkinliğiydi.

Çin’den ‘abartı’ tepkisi

Çin ise ABD’yi geminin geçişini “abartmakla” suçladı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHC) Tayvan’ın da içinde bulunduğu doğu kıyı bölgelerinden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Xi Yi, ABD gemisinin Tayvan Boğazı’ndan geçtiğini teyit ederken, ” geçişinin abartılı bir duyurusu”.

Sözcü Şi, komutanlığa bağlı birimlerin seyir güzergahı boyunca gemiyi gözetleyip takip ettiklerini belirterek, “Ulusal egemenlik ve güvenliğin yanı sıra bölgesel barış ve istikrarın korunması için birlikler her zaman yüksek alarm halinde olacak.” söz konusu.

ABD Donanması’nın Pasifik’teki 7’nci filosuna bağlı olan geminin geçişi, bu yıl filonun Tayvan Boğazı’ndaki ikinci seferi oldu. Daha önce, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze avcısı USS Chung-Hoon, 6 Ocak’ta Tayvan Boğazı’ndan geçmişti.

Tayvan Adası’nı ve Tayvan Boğazı’nı kendi egemenliği olarak gören Çin, ABD’nin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD Donanmasının bölgedeki seyrüsefer ve keşif faaliyetleri iki ülke arasında gerginliğe neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu