Ekonomi

TD Bank uyum şefi ABD’deki kara para aklama soruşturması sırasında görevinden ayrıldı

TD Bank’ın Uyum Direktörü Monica Kowal bu hafta bankadan ayrıldı. Ayrılış, Kanadalı finans kuruluşunun ABD’li düzenleyiciler ve Adalet Bakanlığı tarafından kara para aklamayı önleme uygulamaları ile ilgili olarak soruşturulduğu bir dönemde gerçekleşti.

2017’den bu yana TD’de görev yapan Kowal’ın yerine Uyumdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erin Morrow getirilecek. TD’ye Ocak ayında katılan Morrow, Baş Risk Sorumlusu Ajai Bambawale’ye bağlı olarak çalışacak.

Personel değişikliğini duyuran iç yazışmada Kowal’ın ayrılışının ardındaki nedenler belirtilmedi. TD Bank CEO’su Bharat Masrani daha önce yaptığı açıklamada, bankanın bu konuda sorumlu tutulan çalışanlara karşı, işten çıkarmayı da içeren önlemler aldığını belirtmişti.

Kara para aklamayı önleme programında tespit edilen sorunlara yanıt olarak TD Bank, düzenleyici programını geliştirmek için önemli yatırımlar yapmıştır. Eğitim programları ve yüzlerce kara para aklamayla mücadele uzmanının işe alınması için 500 milyon doların üzerinde harcama yapılmıştır.

Ayrıca banka, uyum ekibini güçlendirmek için Citi’den Marcy Forman ve Jacqueline Sanjuas ve BMO’dan Herbert Mazariegos gibi diğer kurumlardan yöneticiler getirmiştir.

Masrani Mayıs ayında bankanın kara para aklamayı önleme çabalarının izleme, tespit etme, raporlama ve potansiyel sorunlara yanıt verme konusunda yetersiz olduğunu kabul etmiş ve durumu “kabul edilemez” olarak nitelendirmişti.

Sonuç olarak TD Bank şimdiden 450 milyon dolarlık bir ilk karşılık ayırdı ve daha fazla para cezası öngörüyor. Analistler toplam cezaların 4 milyar dolara kadar ulaşabileceğini tahmin ediyor.

TD Bank, Kowal’ın ayrılışıyla ilgili olarak kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı ve bir açıklama için Kowal ile iletişime geçme girişimleri başarısız oldu. Banka şu anda kara para aklamayı önleme prosedürlerini düzenleyici standartları karşılayacak şekilde yenilemeye odaklanıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu