prof. Hasan Sözbilir’den Dr. Tsunami uyarısı
İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sarsıntı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. son 1 ay Su altı fay araştırmalarını sürdürdüklerini ifade eden Prof. Karaburun Yarımadası ve Kuşadası Körfezi’nde Yunanistan’dan 7 civarında deprem olursa bizim tarafımızda tsunami olabilir.” söz konusu.
DEÜ Sarsıntı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, denizaltı faylarına dikkat çekti. DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü olarak uzun yıllardır denizlerdeki fayları araştırdıklarını belirten Prof. Özellikle Kuşadası ve Sığacık Körfezi’nde İstanbul Teknik Üniversitesi ve DEÜ gibi birçok üniversitenin dahil olduğu geniş çaplı bir çalışma oldu.Çalışmanın ilk sonuçları, “Geçen Ekim ayında düzenlediğimiz deprem çalıştayında da yayınlandı. 31. Kuşadası Körfezi açıklarında 10 fayın varlığı sismik yansıma kesitleri ile de ortaya konmuştur. Önemli olan buradaki fayların arazideki faylarla bağlantısıdır. Doğudan batıya uzanan bazı fayların bağlantısı da belirlendi” dedi.
Yunanistan’ın başkenti Kuşadası Körfezi ve Atina kıyılarında son 1 ayda 10’dan 4’ten fazla olmak üzere çok sayıda deprem meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Birçok deprem başladı. 30 Ekim’de kırılan Sisam fayının batı ve doğu kesimlerinde, Kuşadası Körfezi’nde ve Yunanistan yakasında meydana gelecek.Bu depremlerin 10’unun büyüklüğü 4’ün üzerinde. Bu depremler özellikle Karaburun Yarımadası ve Çeşme dışında 150 kilometrelik bir alanda yaşanıyor. Büyük ölçekli bir deprem olduğunda Karaburun Yarımadası’nda tsunami tehlikesi oluşturabilir. Yunan tarafında 7 civarında deprem olursa bizim tarafta tsunami olabilir” dedi. Hasan Sözbilir, “TÜBİTAK araştırmasında Kuşadası Körfezi’ndeki 10 fayın deprem üretme potansiyeline sahip olduğu ortaya çıktı. Depreme neden olan Sisam fayı 30 Ekim’e kadar 4 bin yıldır kırılmadı, deprem oluşum aralığı çok geniş ve yakın gelecekte deprem üretmeyecek. “Ancak Kuşadası Körfezi’ndeki 10 fayda gerilme birikiminden dolayı belli ölçekte depremler yaşanıyor. Bu bölgedeki faylar 6 ile 7 arasında deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.
Yapı stokunun önemine dikkat çeken Prof. Kentsel dönüşüm Bu çalışmalar yıllardır yavaş ilerliyor ama son zamanlarda sismik hareketliliğin artması bu çalışmanın bir an önce yapılması gerektiğini söylüyor.”