Haber

Menzil’de 3 kardeş arasındaki mülkiyet kavgası: ‘Şeriat hüküm sürüyor’

Menzil Cemaati lideri Abdulbaki Elhuseyni’nin 12 Temmuz’da vefat etmesinden sonra kardeşler arasında mal kavgası çıktığı iddia edildi. Cemaat mensuplarının “Gavs” diye tanımladığı “Şeyh Abdulbaki Elhuseyni”nin vefatının ardından cemaatin liderliğini üç oğlu devraldı. Elhuseyni’nin oğulları Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Muhammed Mübarek, “eş-şeyhlik” adı verilen sistemle toplumu birlikte yöneteceklerini duyurdu.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, en çok takipçiye sahip olduğu belirtilen Muhammed Saki, cemaatin mevcut dernek ve vakıflarıyla ilişkilerini kesti. Muhammed Saki, Serhendi Vakfı’nı, Dehlevi Yayınları’nı ve Nezir Derneği’ni kurdu.

Muhammed Mübarek ve Muhammed Fettah büyük ölçüde birlikte hareket etmeye başladı. Menzil Cemaati’nin mevcut dernek ve vakıfları bu iki kardeşin yönetimine bırakılmıştı. Ancak cemaatin birçok ildeki külliyeleri, tekkeleri ve Semerkant Vakfı’na ait taşınmazlar bölünemedi.

Muhammed Saki Elhuseyni Serhendi Vakfı tarafından yapılan açıklamada, “Camiler, tekkeler, vakıflar, medreseler ve bunların mülklerinin yönetimi yerel sufi çoğunluğun elindedir. “Bu varlıkların yönetimi kimsenin kontrolü altında değildir” dedi.

Diğer kardeşlerinin idaresindeki tekke ve külliyelerin Alhuseyni’ye bağlı cemaat mensupları tarafından kullanılmasına izin verilmediği iddia edildi.

‘ŞERİA HÜKÜM VERMİŞTİR, MALLARI ALAMAZSINIZ’

Kendilerini hedef alan bu açıklamaya Muhammed Mübarek ve Muhammed Fettah el-Hüseyni taraftarları tepki gösterdi. Açıklamada, “Gavs’ın vakfı ve medreselerinin eskisi gibi devam etmesini, bölünmemesini, parçalanmamasını, yozlaşmamasını istiyoruz. Kimseyi uzaklaştırmıyoruz. Herkes vakıflara gelmekte özgürdür. Semerkant Vakfı’nın programları herkese açıktır. Bunun dışında program düzenlemek isteyenler Semerkant Vakfı yetkililerinin izniyle de bunu gerçekleştirebilirler. Çünkü şeriat karar vermiştir. Gavs hayattayken vakıfların ve medreselerin mülkiyetini Muhammed Mübarek’e verdi. “Semerkant Vakfı malları, mülkleri, medreseleri, eşyaları ve paraları üzerinde yetkili kişiler dışında hiç kimsenin tasarruf hakkı yoktur.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu