Hatay’da mobil laboratuvar salgınlara karşı çalışıyor
Türkiye sarsıntının şokunu atlattı ve yaralarını el ele sarıyor.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, 20 Şubat’ta Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.
Hatay’da meydana gelen depremlerde çok sayıda bina yıkıldı, binlerce insan hayatını kaybetti.
Halk çadır kentlerde yaşamaya başlarken, bozulan su ve elektrik altyapısının da onarılması için çalışma başlatıldı. Halkın tuvalet ihtiyacı için şehrin çeşitli yerlerine portatif tuvaletler yerleştirildi.
Yetkililer tarafından içme suyunun dini olmadığı gerekçesiyle bu suyun kullanımının tavsiye edilmediği bildirildi.
Saha araştırma aracı ile taşınabilir laboratuvar
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bulunan sahra hastanesine olası salgın hastalıklara karşı önlem almak amacıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı saha araştırma aracı ve taşınabilir laboratuvar konuşlandırıldı.
Çeşitli bölgelerden alınan su numuneleri 18 ila 24 saat içerisinde saha araştırma aracında analiz edilerek ilgili birimlere aktarılır. Aktif sağlık kuruluşları ve sahra hastanelerinden gönderilen numuneler ishal olayları ve solunum yolu faktörlerinin herhangi bir tehlike oluşturup oluşturmadığı yönünde 1,5 saatte moleküler teşhis yapıyor.
Salgını ortaya koyacak kanıt yok
Konuyla ilgili bilgi veren Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde görevli Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Umut Berberoğlu, salgın tehdidine ilişkin herhangi bir kanıta rastlamadıklarını ancak bu sevindirici gelişmenin iç açıcı bir faktör olmadığını belirtti.
Berberoğlu, salgını önlemek için teyakkuz halinde olduklarını vurguladı. “Olası salgın tehlikesine karşı kurumlar arası bağlantımızı artırarak tedbirlerimizi artırıyoruz. Tedbirlerimizin yanı sıra her türlü güzelleştirme faaliyetimiz de an be an devam ediyor.
Su kalitesi için numunelerin analizini bakanlığımızla paylaşıyoruz. Bölgede klorlama işlemleri ve tesisattaki her türlü tamirat faaliyetleri devam etmektedir. Klor tabletleri dağıtılır. Su şebekesinin verilmediği yerlerde tankerlerle takviye sağlanır.söz konusu.
atabey-ajans.xyz