Alman istihbaratından Türkiye hakkında casus uyarısı
Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) yıllık raporu yayınlandı.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve BfV Lideri Thomas Haldenwang’ın başkent Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında kamuoyuna açıklanan 2022 raporunda, Rusya’nın casusluk faaliyetlerinin oluşturduğu tehdide dikkat çekildi, Ukrayna’daki işgalini sürdüren. BfV, “gelecekte daha örtülü ve daha agresif Rus casusluk faaliyetleri ile Rusya kaynaklı siber faaliyetlere” hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.
Basın toplantısında konuşan Almanya İçişleri Bakanı Faeser, “Savaş zamanlarında Kremlin yönetimi, Rus istihbarat servislerinin çalışmalarına güvenir” dedi.
BfV, Çin’i Almanya hakkında casusluk yapan dört ana aktörden biri olarak da saydı. BfV, Pekin’in “Almanya’daki doğrudan yabancı yatırım ve ekonomik ve bilimsel casusluk için en büyük tehdit” olduğunu belirtti.
AFP Diğer iki ana casusluk tehdidi ise Türkiye ve İran olarak açıklandı. BfV, Türk ve İran hükümetlerinin siyasi muhalefetin bir parçası olarak gördükleri kişi ve gruplara odaklandığını bildirdi.
14.400 PKK’lı
BfV, 2022 yılında Almanya’da işlenen aşırılık yanlısı kabahat sayısında rekor kırdığını açıkladı. 2021’de 33 bin 476 olan bu sayı geçen yıl 35 bin 452’ye çıktı. Bu suçlardan 2 bin 847’sinin şiddet eylemi olduğu belirtildi. 2021 yılında şiddet olaylarının sayısı 2.994 oldu.
Anayasayı Savunma Teşkilatı, 2022’de “İslamcılık ve İslami terörizmle bağlantılı” kişi sayısının 28.290’dan 27.480’e düşmesine rağmen “İslami terörizm potansiyel tehdidinin yüksek olmaya devam ettiğini” bildirdi. Pandemi sonrası Selefiler yeniden aktif hale geldi.
Almanya’da yabancı ülkelerle temas halinde aşırılık yanlısı faaliyetlere karışanların sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 29 bin 750’ye ulaştı.
Raporda, terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK’nın Almanya’da 14 bin 500 üyesi bulunduğuna değinildi.
DW,AFP/CO,TY